Kociewie i jego tradycje są bardzo ważne. Trzeba je pielęgnować, dlatego istotne są przedsięwzięcia, które promują region. Poseł RP Kazimierz Smoliński uczestniczył w VII Sympozjum Kulinarnym ,,O jeściu na Kociewiu". Organizatorem imprezy w Subkowach było Kociewskie Forum Kobiet. "Subkowskie święto dobrego jeścia w niebanalny sposób lansuje kociewską kuchnię. Wydarzenie ma charakter imprezy kulturowej połączonej z elementami naukowymi, konkursami plastycznymi, kulinarnymi oraz warsztatami tematycznymi. Co roku powstają nowe publikacje. Tym razem będzie to książka  „ Kociewskie słodkości z jabłek”. Na scenie występują kociewskie zespoły ludowe raz dzieci z subkowskich szkół. Październikowe imprezy urozmaicane są ciekawymi pokazami kulinarnymi i pozwalają dostrzec kulturotwórcze aspekty dziedzictwa kulinarnego oraz pokazują, że sztuka kulinarna nie konkuruje z poezją, malarstwem czy muzyką, a wręcz przeciwnie, wzajemnie ze sobą korespondują i w życiu każdego z nas są tak samo ważne."